Vi bruger cookies

Ved at benytte accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.
Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Kalium

Stoffets funktion: Kalium er vigtigt for kroppen, da det bl.a. er med til at regulere nerve- og muskelfunktioner samt blodtrykket. Derudover er kalium også med til at regulere syre-base-balancen i kroppen.
Nordic Nutrition Recommendations, 2004

Anbefaling fra NNA:
  Børn 2-5 år  Børn 6-9 år 14-17 år 31-60 år > 75 år
Kvinder

1,8 g

 2,0 g

3,1 g

3,1 g

3,1 g

Mænd

3,5 g

3,5 g

3,5 g

Mindste niveau for indtagelse er 1,6 g pr. dag for såvel mænd som kvinder.
Nordic Nutrition Recommendations, 2012 

Forsyning/dækningsprocent: Danskerne får gennemsnitligt 3,2 g kalium pr. dag. Kvinder og mænd indtager gennemsnitligt hhv. 3,1 g og 3,8 g. Det svarer til, at kvinder får dækket 100 % af NNA og mænd over 100 %. Omkring 50 % af kvinderne og 75 % af mændene får dækket anbefalet daglig tilførsel, for børn er det omkring 75 - 90 %. Under 5 % af befolkningen får under minimumreferencen for kalium.
DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2003-2008

Kilder i den danske kost: Ifølge kostundersøgelsen får danskerne kalium fra:


DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2003-2008
Kostundersøgelsen - Danskernes kostvaner 2003-2008 kan downloades hos DTU Fødevareinstituttet.

Risikogrupper: Mangel på kalium ses meget sjældent hos raske, da kalium er et mineral, der findes i mange former for fødevarer.

Hvad sker der, hvis man fjerner væsentlige elementer fra kosten
Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 18 % af kalium i den danske kost. Hvis mælken fjernes, falder den gennemsnitlige kaliumforsyning ned omkring 80 % af anbefalingen, men kan nemt erstattes fra andre produkter. Kalium findes i alle fødevarer, om end i meget forskellige mængder. Tørret frugt og nødder topper, dernæst rodfrugter, kål og kartofler, men kød og fisk er også kaliumrige. Mælk og ost indeholder ikke store mængder kalium. Det pæne bidrag til kostens kaliumforsyning skyldes den sædvanlige daglige portionsstørrelse på op mod ½ liter mælk.
En god og varieret vegetarkost kan godt dække vores kaliumbehov.
DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2003-2008

Tab under fremstilling, opbevaring og tilberedning 
Kalium er vandopløseligt, og noget mistes til kogevandet.

Eksempel på indhold i produkter, animalske og vegetabilske 

Animalske produkter  Indhold af kalium pr. 100 g 
Svinemørbrad, rå

480 mg

Sild, røget  

432 mg

Helleflynder, rå

398 mg

Tun, rå  

363 mg

Torsk, filet, rå  

338 mg

Bacon i tern, rå

283 mg

Roastbeef  

280 mg

Kalvelever, rå  

279 mg

Kyllingekød, rå  

281 mg

Lammekød, rå  

218 mg

Minimælk, 0,5 %  

157 mg

Ost, fast, 30+  

81 mg

Vegetabilske produkter 
Sojabønner, tørrede

1676 mg

Hasselnød, tørret  

738 mg

Daddel, tørret  

643 mg

Pastinak, rå  

635 mg

Cashewnød, tørristet

565 mg

Persillerod, rå

562 mg

Rosenkål, rå

483 mg

Avocado, rå  

450 mg

Kartoffel, rå

414 mg

Blomkål, rå 

286 mg

Æble, dansk

120 mg

www.foodcomp.dk

Biotilgængelighed/absorption
Omkring 90 % af det kalium man spiser bliver absorberet.